O proizvodu

Ako već posedujete Maybe Baby, posetite stranicu uputstvo sa detaljnim informacijama o korišćenju proizvoda, zameni baterija i tehničkim informacijama.

PRIMENA

Maybe Baby™ je optički uređaj – mini mikroskop za individualnu primenu kojim se može posmatrati mikroskopska slika osušenog uzorka pljuvačke. Njegovom redovnom primenom i posmatranjem fenomena kristalizacije pljuvačke može se pratiti mesečni ciklus, odrediti vreme ovulacije i njenog približavanja i na osnovu toga:

 • određivati plodni i neplodni dani, odnosno period ciklusa u kome do začeća može doći ili ne
 • odrediti dan ovulacije što je od značaja kod pojave sekundarnog steriliteta
 • dijagnosticirati uspostavljanje redovnog ciklusa i prvu ovulaciju posle:
  • porođaja,
  • određenih poremećaja mesečnih ciklusa,
  • lečenja ili operacija,
  • perioda uzimanja pilula i dr.
 • pratiti hormonsko stanje i funkcije jajnika kod devojaka u periodu polnog sazrevanja u cilju upoznavanja menstrualnog ciklusa kao i blagovremene korekcije poremećaja ili otkrivanja preranog ili zakasnelog polnog sazrevanja,
 • dijagnosticirati poremećaje menstrualnog ciklusa kod žena u menopauzi,
 • koristiti kao dopunsko sredstvo i metod pri dijagnosticiranju niza ginekoloških oboljenja,
 • planirati pol deteta koristeći činjenicu da je verovatnoća rađanja devojčica znatno veća pri polnom odnosu u danima pre ovulacije, a dečaka na dan ovulacije.

Maybe Baby™ je jednostavan za primenu i može ga koristiti svaka žena kao i svaki lekar ginekolog – akušer – endokrinolog.

METODA

Fenomen kristalizacije ili arborizacija pljuvačke (fenomen paprati) je odavno otkriven i primenjuje se u medicinskoj praksi. Poznat još od 1957. god. a otkriven je od italijanskih naučnika Andreolija i Della Porta sa univerziteta u Torinu. Kasnije je potvrđen u mnogim objavljenim radovima i primenjenim kliničkim ispitivanjima širom sveta. Metod je zasnovan na činjenici da kod žena, u prvoj polovini menstrualnog ciklusa, nivo estrogena u pljuvački (i drugim izlučevinama) postepeno raste, dostižući maksimalnu koncentraciju na dan ovulacije, a onda se naglo smanjuje. Ovo dovodi do povećane koncentracije natrijum-hlorida (soli). Pojava „paprati“ u osušenom uzorku pljuvačke u stvari predstavlja sliku kristalizacije soli. Pojava, količina i struktura „paprati“ odgovara promeni koncentracije estrogena.

Za vreme plodnih dana osušeni uzorak pljuvačke dobija izgled lišća paprati, a u vreme neplodnih dana ima tačkastu strukturu bez oblika. Papratasta struktura počinje da se pojavljuje 3-4 dana pre početka ovulacije a nestaje 2-3 dana posle. Najizraženija je na dan ovulacije što odgovara najvećem nivou estrogena tog dana.

Biološka svojstva jajne ćelije i spermatozoida (njihova mogućnost preživljavanja određeno vreme), i ako do oplodnje može doći samo na dan ovulacije, ukazuje da do začeća može doći u plodnom periodu koji se procenjuje na 6 dana sredine ciklusa (4 dana pre i 2 dana posle ovulacije). Ovo odgovara periodu pojave „paprataste“ strukture. Period u kome nema pojave “paprati” u uzorku pljuvačke smatra se neplodnim periodom.

U smislu određivanja podnih i neplodnih dana u menstruacionom ciklusu žene, Maybe Baby™ tehnički treba da obezbedi korisniku da može utvrditi da li u osušenom uzorku ima ili nema „paprati“ i oceni njenu koncentraciju.

Utisci korisnika

 • Neverovatno kako to da nisam ranije čula za ovaj mikroskop, mesecima sam zakazivala posete ginekologu na svaka dva dana u vreme kada sam očekivala ovulaciju. Maybe Baby mi je pomogao da odredim ovulaciju, onda sam otišla kod ginekologa samo da potvrdim.
  Slavica (34), majka dvoje dece
 • U vreme kada većina proizvoda dotraje već posle dve godine, lepo je znati da nešto može da se koristi decenijama. Maybe Baby sam kupila 1995. godine, a sada ga koristi moja ćerka!
  Vjera (48), majka i baka
 • Maybe Baby je meni i mom mužu olakšao život i pomogao nam da dovedemo Mirjanu na svet! Hvala vam!
  Marija (28), Mirjanina mama
 • Muž i ja smo maštali o starijem dečaku i malo mlađoj devojčici. On da je čuva i voli a ona da ga voli i čuva. Koristili smo Šetlesovu metodu a Maybe Baby mi je oba puta precizno odredio plodne dane i ovulaciju. Možda smo samo imali sreće, ali ja sam ipak zahvalna!
  Ivona (30), majka bate i seke