FAQ

NAJČEŠĆA PITANJA

Da li je Maybe Baby™ pouzdan?
Kada se koristi i rezultati tumače korektno, Maybe Baby™ je vrlo pouzdan i efektivan metod za određivanje dana ovulacije (pouzdanost 96-98%). Slična tehnika se koristi i u medicinskim laboratorijama.

Koje je najbolje vreme za korišćenje Maybe Baby™ mikroskopa?
Ujutru ili u toku dana, najviše tri sata pre pranja zuba, jela, pića ili pušenja.

Da li ima neželjenih efekata?
Apsolutno ne. Maybe Baby™ je kompletno prirodna metoda. Koristi se bez hemikalija i ne utiče ni na koji način na organizam.

Ako mi je ciklus neredovan, mogu li da koristim Maybe Baby™?
Naravno. Menstrualni ciklus traje 28 dana, ali može da traje od 19 do 45 dana i mnogo duže. Maybe Baby™ Vam pomaže da precizno odredite dan ovulacije čak i kada se dogodi dva puta u toku jednog ciklusa.

Kakvu sliku pokazuje Maybe Baby™ ako imam akutnu infekciju u ustima ili ždrelu?
Slika može varirati od tačkaste do paprataste strukture, zbog toga sto hormonsko stanje organizma takođe varira, u zavisnosti od vrste i intenziteta infekcije.

Zašto da koristim Maybe Baby™ kada je ovulacija 14-tog dana?
Netačno! Normalan menstruacioni ciklus iznosi od 19 do 45 dana i duže, a osim toga, dan ovulacije može oscilovati +/- 2 do 3 dana u odnosu na sredinu ciklusa. Trajanje ciklusa od 28 dana, odnosno ovulacija 14-tog dana je samo statistički podatak.

Kako se može uticati na pol deteta?
Ako se zna dan ovulacije, može se znatno povećati mogućnost rađanja deteta željenog pola. Dečaka, ako je polni odnos na dan ovulacije, ili devojčice ako je polni odnos 2-4 dana pre ovulacije. To zavisi od toga što spermatozoidi koji nose ženske gene pokreću sporije i duže čuvaju vitalnost, odnosno ostaju živi, a spermatozoidi koji nose muške gene se pomeraju brže ali kraće ostaju živi.

Nikad se ne pojavljuje slika paprati, a žena ima uredne menstruacije. Da li metoda valja?
Metoda valja, ali postoje ciklusi bez ovulacije – anovularni. Maybe Baby™ utvrđuje da ovulacije nema, a za razlog ili razloge se treba obratiti lekaru.

Šta se dešava, odnosno kakva je slika, ako je žena već u drugom stanju?
Maybe Baby™ ne može da određuje trudnoću, niti je za to namenjen. U velikoj većini slučajeva kod trudnica je slika negativna, odnosno tačkasta struktura bez paprati (preko 96%). Ovaj mali procenat pozitivnih slika (izražena paprat) još uvek nije dovoljno objašnjena, ali se pretpostavlja da u toku trudnoće dolazi do raznih promena hormonskog stanja koji prema nekim istraživanjima ukazuju na blizinu datuma porođaja.

Kakva je slika kod žena koje doje (babinjara)?
Kod babinjara je slika gotovo uvek negativna (ispod 1% pozitivnih rezultata-slika paprati)

Kakva je slika kod žena u menopauzi?
Kod žena u menopauzi je slika uglavnom negativna (tačkasta struktura), u malom procentu blago pozitivna (poneka grančica paprati na tačkastoj podlozi), ali nikad pozitivna (paprat po celoj površini slike).

Kakva je slika kod muškaraca?
Uglavnom je slika negativna (preko 99%), međutim može doći pod izvesnim uslovima do pojave blage pozitivnosti (pojave lišća paprati) usled negativnih uticaja kao što su neposredno konzumiranje alkohola, duvana, hrane ili neke infekcije u ustima.

Šta se dešava ako se u toku dana pojave različite slike osušenog uzorka pljuvačke ? (jednom tačkasta struktura, jednom paprat)
Ovo se može desiti i postoje tri ključna razloga koji dovode do ovakve pojave.

 

  • Prvi je da korisnica nije sačekala dovoljno vremena da se pljuvačka sasvim osuši, odnosno da se završi kristalizacija natrijum-hlorida (kuhinjske soli) iz pljuvačke, odnosno formira slika.
  • Drugi je, da je sačekala preporučeno vreme za sušenje, ali je naneta veća količina pljuvačke koja nije kristalisala i dobijena je tačkasta struktura ili je okular ostavljen na nagnutoj podlozi pa se pljuvačka, zbog toga što je previše naneta, slila izvan vidnog polja, a korisnica je videla samo tačkastu sliku tragova od nečistoća.
  • Treći je da je prilikom nanošenja pljuvačke korisnica vrhom prsta pritisnula previše predmetno staklo i tako istisnula pljuvačku izvan ili na periferiju vidnog polja (koje je inače 3mm, do maksimalnih 5mm u centru), tako da korisnica nije videla sliku pljuvačke nego tragove nečistoće.

Kako utiče zubna pasta pri pranju zuba neposredno pre testiranja?
Pranje zuba neposredno pre testiranja se ne preporučuje jer može naglo promeniti PH-vrednost pljuvačke u ustima što u nekim slučajevima (u zavisnosti od vrste korišćene paste) može dovesti do pogrešnih rezultata.

Da li je potrebno pranje mikroskopa nekom hemikalijom,odnosno sredstvom za pranje ili mlazom vode?
Mikroskop, odnosno okular (crni optički deo) ne treba prati nikakvim hemikalijama, sredstvima za čišćenje niti pod mlazom vode jer se optički deo može trajno oštetiti. Potrebno je i sasvim dovoljno čistom krpom, bez dlačica ili maramicom obrisati površinu predmetnog stakla (donji deo okulara na koji se nanosi pljuvačka).

Gornji deo okulara ne zahteva apsolutno nikakvo održavanje.

POKUŠAVATE DA ZATRUDNITE?

Činjenice i saveti o začeću

KADA JE ZAČEĆE MOGUĆE?

Precizno odredite plodne i neplodne dane

DEČAK ILI DEVOJČICA?

Uz pomoć Maybe Baby™ može se, u izvesnoj meri, uticati na pol deteta!