KADA JE ZAČEĆE MOGUĆE?

Plodni i neplodni dani

Menstruacioni ciklus žene obuhvata vreme od početka jedne do početka sledeće menstruacije. U sredini ciklusa javlja se ovulacija – sazrevanje ženske jajne ćelije. U to vreme sazreva i sluzokoža materice koja je u stanju da primi oplođeno jajašce.

Do začeća može doći posle oslobađanja jajne ćelije – ovulacije. ženska jajna ćelija je sposobna za oplodnju najviše 48 časova posle ovulacije, a spermatozoidi zadržavaju oplodnu moć i do četiri dana posle ejakulacije. Znači, do začeća može doći u slučaju seksualnih odnosa u periodu od tri do četiri dana pre, na sam dan ovulacije – ili dva do tri dana posle ovulacije. Ovo je period plodnih dana i procenjuje se na sedam dana sredine ciklusa (vidi „Dijagram  menstrualnog ciklusa“).

Redovnom upotrebom Maybe Baby™ mikroskopa pouzdano se određuje sedam plodnih dana!

VAŽNO!

Za precizne rezultate ključno je da se Maybe Baby™ uvek koristi prema uputstvu! Najjednostavnije je da analizu uradite ujutro, pre pranja zuba. Ukoliko ste prali zube, konzumirali hranu ili pića, pušili cigarete – sačekajte tri sata pre testiranja pljuvačke, inače rezultati mogu biti netačni! Dodatno, na analizu mogu da utiču akutne infekcije i upale usne duplje, ostaci hrane među zubima, korišćenje nekih medikamenata. Uzorak pljuvačke mora biti ravnomerno nanet, ne treba nanositi previše, ne treba pritiskati previše. Ostavite okular uspravno (da ne bi došlo do slivanja pljuvačke) i sačekajte da se uzorak potpuno osuši (15 minuta).