POKUŠAVATE DA ZATRUDNITE?

ČINJENICE I SAVETI O ZAČEĆU

 

Najveća pomoć koju sebi možete da priuštite ako planirate da ostanete u drugom stanju, je da bolje razumete

kako vaše telo funkcioniše i koji dani u ženskom menstruacionom ciklusu daju najveće šanse za začećem. Brojni parovi jednostavno imaju polne odnose pogrešnim danima. Određivanje pravih dana je glavni faktor za ostajanje u drugom stanju!

 

Ovulacija, kao i dani pre i posle, je period kada je vaše telo u stanju da zatrudni. Sama ovulacija predstavlja oslobađanje zrele jajne ćelije koja se dešava jednom u toku meseca (tačnije, jednom u toku menstruacionog ciklusa).

 

Međutim, treba znati da dan ovulacije kod većine žena varira od meseca do meseca i teško ga je predvideti na osnovu menstruacionog kalendara.

 

Ukoliko redovno koristite Maybe Baby™ i pratite vaš ciklus, imaćete precizniji podatak o plodnim danima i mnogo veće šanse da ostanete u drugom stanju!

 

Zato, preuzmite naš „Kalendar plodnih i neplodnih dana“  i počnite da beležite svoje dnevne rezultate!

 

Ukoliko je vaš ciklus redovan, možete da koristite ovu tabelu da okvirno predvidite kada će kod vas nastupiti ovulacija:

TRAJANJE CIKLUSA PERIOD OVULACIJE
22 dana od 6. do 10. dana
24 dana od 8. do 12. dana
26 dana od 10. do 14. dana
28 dana od 12. do 16. dana
30 dana od 14. do 18. dana
36 dana od 20. do 24. dana
42 dana od 26. do 30. dana

 

Za žene sa redovnim ciklusom, jednostavan način da okvirno odredite dan ovulacije je da prvo oduzmete 16 dana od ukupnog trajanja svog tipičnog ciklusa i pratite taj i naredna četiri dana (+4). Na primer, ako vaš ciklus traje 28 dana: 28-16=12, što ukazuje da je okviran period kada će nastupiti ovulacija od dvanaestog do šesnaestog dana (12+4).

 

Kada imati polne odnose?

 

Sperma može da preživi u utrobi tri do pet dana. Ukoliko ste imali seksualne odnose do pet dana pre ovulacije, ti spermatozoidi su i dalje živi i sposobni da oplode jajnu ćeliju. Sama jajna ćelija može da preživi do 24 časa. Zbog toga, za većinu parova, optimalni dani za polne odnose u cilju začeća su:

– tri do pet dana pre ovulacije,

– na dan ovulacije,

– dan posle ovulacije.

 

Neka istraživanja upućuju na to da u izvesnoj meri može da se utiče na pol deteta u zavisnosti da li ste polne odnose imali pre dana ovulacije ili na sam dan ovulacije. Više o tome pročitajte ovde.

l5
plodni-i-neplodni-dani-ovulacija-estogen-dijagram-menstrualnog-ciklusa

OVULACIJA

Prilikom ovulacije dolazi do pucanja Grafovog folikula u jajniku i oslobađanja zrele jajne ćelije. Jajne ćelije napuštaju jajnike i odlaze u trbušnu duplju, pa u jajovode. Tokom putovanja jajovodima do materice, kao i u materici, moguće je oplođenje. Ukoliko do oplođenja ne dođe, odumrla jajna ćelija se zajedno sa endometrijumom (sluzokožom materice) izluči — ovo krvarenje naziva se menstruacija.

Podelite stranu na društvenim mrežamaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest